Wysłany: Wto Lut 23, 2010 12:28 pm Problem z uruchomieniem Europy Universalis 2 na Win7.
Witam potrzebuje waszej pomocy. Czy ktoś z was spotkał się kiedykolwiek z problemem INICJALIZACJI GRAFIKI podczas uruchamiania? Chodzi o to że pasek stanu ładowania zatrzymuje się na Inicjalizacji Grafiki i ani myśli drgnąć Od razu pisze że wszystkie stery mam najnowsze i że wcześniej przez wiele lat grałem bez jakiegokolwiek problemu na XP. Tryb zgodności również nie pomaga Skończyły mi się już pomysły co zrobić i dlatego proszę was o pomoc. LICZĘ NA WASZĄ ODP. Z góry DZIĘKI.
Pomógł: 21 razy Dołączył: 16 Sie 2006 Posty: 1533 Skąd: Kraków
Wysłany: Wto Mar 02, 2010 8:41 pm
Europa Universalis III to całkowicie inny, nowy silnik graficzny, który współpracuje zarówno z procesorami dwu i cztero rdzeniowymi jak i z systemami Windows Vista i nowsze (czyli też Windows Seven) tylko teraz takie pytanie zwrotne ode mnie - dlaczego gra miałaby nie współpracować z procesorem dwurdzeniowym ? W wypadku starszych gier wykorzystują one po prostu jeden rdzeń procesora zostawiając drugi w spokoju, nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem konfliktu na drodze gra <--> ilość rdzeni w procesorze. Oczywiście mogą takie istnieć, ale wynikałoby to z źle przygotowanego kodu gry jak i silnika Wiesz działałoby to na takiej zasadzie: "ok jest jeden procesor to fajnie, a jak są dwa to kod głupieje" czyli coś w stylu "wiem że w przyszłości będą procesory wielordzeniowe, ale nie wiem co z tym zrobić to zostawiam tu taką piękną dziurę w kodzie"
_________________ "Si vis pacem, para bellum!"
"If you want peace, prepere for war!"
"Jeśli chcesz pokoju, szykuj się do wojny..."
Tak trójka również śmigała bez problemu. Ale czytałem że dwója może się zawieszać jeśli masz procka AMD. Ale nie martw się bo Microsoft zrobił do tego łatkę i po jej instalacji gra powinna już chodzić normalnie.
mam chyba ten sam problem. Gra działa normalnie na XP. Z kolei na drugim kompie z Win 7 64 nie działa.
Jest tak: napis: grę dedykujemy naszym fanom. Twórcy EU2.
Potem kolejny napis: cd projekt ... a potem już tylko czarny ekran.
Też nie mam pomysłów i jeśli ktoś ma jakieś sugestie to chętnie skorzystam.
edit. na lapku też mam proca amd, ale to raczej wina systemu
Pomógł: 21 razy Dołączył: 16 Sie 2006 Posty: 1533 Skąd: Kraków
Wysłany: Sob Lut 05, 2011 7:26 pm
Nie tyle systemu co jego wersji - 64 bitowe procesory i 64 bitowe wersje systemu są bardzo problematyczne jeżeli chodzi o kompatybilność wsteczną i na to w wielu przypadkach trudno coś zaradzić.
Może spróbuj na wirutlanej maszynie z postawionym XP
_________________ "Si vis pacem, para bellum!"
"If you want peace, prepere for war!"
"Jeśli chcesz pokoju, szykuj się do wojny..."
Wysłany: Czw Lut 24, 2011 3:17 pm Re: Problem z uruchomieniem Europy Universalis 2 na Win7.
MAXGOTHIC napisał/a:
Witam potrzebuje waszej pomocy. Czy ktoś z was spotkał się kiedykolwiek z problemem INICJALIZACJI GRAFIKI podczas uruchamiania? Chodzi o to że pasek stanu ładowania zatrzymuje się na Inicjalizacji Grafiki i ani myśli drgnąć Od razu pisze że wszystkie stery mam najnowsze i że wcześniej przez wiele lat grałem bez jakiegokolwiek problemu na XP. Tryb zgodności również nie pomaga Skończyły mi się już pomysły co zrobić i dlatego proszę was o pomoc. LICZĘ NA WASZĄ ODP. Z góry DZIĘKI.
Też kiedyś miałem ten problem-wystarczyło wyrzucić jeden z plików video i po problemie
PZDR
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum